Relatietherapie

Relatietherapie Zutphen - Relatietherapeut Guido

Relatietherapie Zutphen

Ben je op zoek naar een relatietherapeut in de regio Zutphen?

Mijn naam is Guido Smeding. Ik ben opgeleid als psycholoog en relatietherapeut. Ik ben aangesloten en geregistreerd bij de NVPA, koepelorganisatie RBCZ en de NVAGP.

Deze tijd van communicatie biedt een oneindige hoeveelheid beelden van hoe een partnerrelatie kan zijn of ‘hoort te zijn’, en we redeneren dat relaties ‘inwisselbaar’ zijn als ‘het niet lukt of leuk meer is’. De intense en vervullende ontmoeting met de ander aan het begin van een relatie verdwijnt na verloop van tijd, waarna de relatie nog zelden de dynamiek en romantiek heeft zoals voorgespiegeld in de media.

Dit verwart ons en we raken teleurgesteld in onze partner, in onszelf, en/of in ‘het leven’. Na kortere of langere tijd komt er een gevoel van gemis, van onvrede, van ‘kaalheid’, wat zich in ons gedrag weerspiegelt.

De wijsheid dat een partnerrelatie ‘een werkstuk’ is wat aandacht en inspanning vraagt, is al enige tijd redelijk gangbaar. Maar hóe dit ‘werken er aan’ uitgevoerd kan worden, is weinig vanzelfsprekend. Dit is niet vreemd, aangezien basisbehoeftes wel universeel zijn (liefde, aandacht krijgen/geven, gehoord/begrepen worden, veiligheid etc.), maar mensen enorm verschillen. Dan is er ook nog het verschil in benadering en beleving tussen man en vrouw.


Relatietherapie

Je behoefte leren uitspreken

Weinig mensen hebben geleerd om hun behoeften uit te spreken. Een relatie ontstaat echter uit behoeften en voedt zich met de vervulling ervan. Gek genoeg zijn mensen doorgaans minder in contact met hun eigen behoeften dan zij zelf weten.

Het communiceren van behoeften verloopt dan ook gebrekkig, waardoor de partner er dus onvoldoende bekend mee is. Wederzijds verwacht men vaak dat de ander ‘het wel begrijpt’.
Maar niet is minder waar: niet begrepen en onvervulde behoeften doen bij partners ‘het hart sluiten’, waardoor de openheid, het levende en wezenlijke in het contact langzaam verdwijnt. Dit is een pijnlijke ervaring, die bij een of veelal bij beide partners spanning oproept.

Hierdoor komt de bereidheid tot echt contact nog meer onder druk te staan en gaan partners elkaar verborgen of openlijk afwijzen, verwijten en/of ‘rondkijken’. Op dit punt worden relaties en contact meestal ‘ingewikkeld’ en ontstaat verwijdering.


Relatieproblemen

In mijn praktijk zie ik mensen met allerlei relatieproblemen. Veel voorkomende thema’s zijn:

✓ Bindingsangst
✓ Communicatieproblemen
✓ Ontrouw en overspel
✓ Intimiteitsproblemen
✓ Onzekerheid in relatie

✓ Ruzie – conflicten
✓ Scheiden of blijven
✓ Seksuele problemen
Seksverslaving
✓ Verlatingsangst


Relatietherapie

Ont-moeten

Relatietherapie gaat voor mij in de eerste plaats over ont-moeten, over het hervinden van de eenvoud van –werkelijk- spreken en luisteren naar elkaar én bovenal naar jezelf.
Aan de basis ligt het hervinden van respect en de wederzijdse bereidheid om de ander wezenlijk te willen kennen, maar ook om zich – te laten- kennen. Een persoon heeft een karakter, maar elke relatie heeft eveneens een specifiek karakter.

Een belangrijk onderdeel van relatietherapie is het verkennen, ontdekken en versterken van de communicatiestijl die specifiek bij jullie relatie(karakter) past, die acceptabel, openend en constructief is.

Relatietherapie gaat over de moed om voorbij elkaars verwachtingen te kijken, waardoor je ‘het mens-zijn’ in de ander gaat herkennen. Dit werkt openend en brengt vrijheid in de relatie, waardoor leven en liefde in de relatie weer kans krijgen. Zo krijgt de (eventuele) mogelijkheden van de relatie een nieuw perspectief.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.
Ik help jullie graag verder!

Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, NVAGP en RBCZ

Neem contact op
Ik sta ook geregistreerd op relatietherapeuten.net
Veelgestelde vragen

Met wat voor relatieproblemen kunnen we bij jou terecht?
In mijn praktijk zie ik mensen met allerlei relatieproblemen, zoals bindingsangst en verlatingsangst, communicatieproblemen, ontrouw en overspel, intimiteitsproblemen, onzekerheid, ruzie en conflicten, seksuele problemen, seksverslaving, het dilemma van scheiden of bij elkaar blijven.
Relatietherapie Zutphen >>

Kan ik ook terecht voor individuele therapie?
Ja, ik help je graag verder. Bijvoorbeeld met angsten, burnout, depressieve klachten, faalangst, negatief zelfbeeld, onzekerheid, piekeren, rouwverwerking, stress, trauma’s en begeleiding bij re-integratie.
Psycholoog Zutphen >>

Psycholoog Zutphen
Ervaringen van cliënten
De persoonlijk, praktische en doelgerichte aanpak van Guido waardeer ik zeer....
Psycholoog Zutphen
wordt gewaardeerd met 4.6 uit 5 sterren op basis van 8 reviews
Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top