Angsten – Therapie Zutphen

Psycholoog Zutphen bij angsten

Therapie bij angsten

Iedereen heeft in zijn leven in meer of mindere mate te maken met angsten. Het ervaren van angst is iets wat in onze psyche gebeurt, wat ons helpt bij echte fysieke of psychische bedreigingen. Een gezonde reactie is dan om je te beschermen.

Er kunnen echter verschillende aanleidingen zijn waardoor je gaat reageren op dreigingen die er (nog) niet zijn; je ‘denkt’ dan dat er iets zal gebeuren, je maakt een verkeerde inschatting, of je ziet in gedachten nare dingen voor je die je eerder mee maakte.

Het is typisch menselijk om allerlei gedachten te hebben, maar wanneer ze je voortdurend angstig maken, kan dat je juist blokkeren en verlammen. Je levenskwaliteit gaat dan achteruit door iets wat er eigenlijk niet is, maar waar je in je gedrag en gevoel wel op reageert.

Hoe krijg je dan de controle over je leven zelf weer terug en kom je weer in je werkelijkheid van het ‘hier en nu’?


Angsten

Hulp bij angsten

Er zijn allerlei soorten angsten, die bij behandeling verschillende manieren van aanpak vragen. Het allereerste wat je nodig hebt om zelf je angsten weer ‘de baas’ te worden is een stukje moed om daarmee je gedrag weer zelf te gaan bepalen. Behandeling van angsten is in wezen:

✓ (Weer) gaan ontdekken dat je ‘het aan kunt’
✓ Ontdekken dat het bijna altijd ‘mee valt’
✓ Of misschien zelfs dat het niet erg is als iets niet lukt (bij faalangst)

Als je de angsten tegemoet treedt en je voelt je gesteund, vooral door jezelf, dan merk je dat je er steeds beter tegen kunt, de angst ‘dooft uit’ of verdwijnt. Angst krijgt dan weer ‘normale proporties’.

Behandeling bij angsten gaat zeker over begrijpen: hoe werkt angst bij jou? Maar daarnaast is vooral een heel gestructureerde aanpak nodig, waarin je met ondersteuning je angst ‘uitdaagt’. Dit maakt je psychisch sterker, het brengt je met ‘beide benen terug op de grond’ en dat voelt goed, omdat je dan verder kunt. Je gevoel van eigenwaarde en persoonlijke kracht herstellen dan ook.

Hiernaast is EMDR een goede methode in de behandeling van angsten. Verder helpen onder andere ontspanning- en ademoefeningen, meditatie, en beweging.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust even contact met mij op.

Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, NVAGP en RBCZ

Neem contact op
Meer over:

EMDR-therapie

EMDR-therapie

EMDR is een therapievorm die zeer effectief helpt bij angsten, fobieën en de gevolgen van trauma’s.

EMDR-therapie >>

faalangst

Faalangst

Faalangst is een van de angstvormen die veel voor komt. Simpel gezegd ervaar je angst bij dat iets dat je wilt/moet doen.

Faalangst >>
Ik sta ook geregistreerd op angstfobietherapie.com


Psycholoog Zutphen
Ervaringen van cliënten
De persoonlijk, praktische en doelgerichte aanpak van Guido waardeer ik zeer....
Psycholoog Zutphen
wordt gewaardeerd met 4.6 uit 5 sterren op basis van 8 reviews
Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top