Burn-out

Psycholoog Zutphen bij burn-out

Begeleiding bij Burn-out

Het blijkt tegenwoordig dat veel mensen van allerlei leeftijden een burn-out krijgen. Het meest kenmerkende van burn-out is totale fysieke én psychische uitputting. Ook kun je in jezelf en je situatie ‘helemaal de kluts kwijt zijn’.

Angst en verwarring staan voorop en alle overzicht is weg. Burn-out laat zien dat je de grenzen van jouw persoonlijk kunnen langdurig en vergaand overschreden hebt. Zo ver dat je gezondheid in de gevarenzone komt.


Burnout

Risicofactoren

Burn-out is vooral een aandoening die samenhangt met de westerse leefstijl en leefomgeving met veel prikkels en een hoog levenstempo. Een burn-out kan ontstaan door een combinatie van diverse factoren:

✓ je erg aanpassen aan je omgeving
✓ (te) hoge verwachtingen van jezelf
✓ perfectionistisch zijn
✓ teveel werk, deadlines, onregelmatigheid

✓ grote hoeveelheid prikkels
✓ niet ‘nee’ kunnen/durven zeggen
✓ je eigen grenzen niet kennen, voelen of respecteren
✓ weinig controle in je werk

✓ botsend werk en privéleven
✓ je niet gewaardeerd of gesteund voelen
✓ het voeden van negatieve gedachtepatronen


Achtergronden

Een basic verklaring voor burn-out is een duurzame verstoring van de samenwerking tussen jezelf en je lichaam.

De ‘moderne wereld’ om ons heen trekt onze aandacht sterk naar buiten, waardoor we contact verliezen met onszelf en ons lijf. We geven vervolgens meer van onszelf weg dan we kunnen veroorloven. Ook ons lichaam moet altijd een beetje energie over houden om nieuwe energie aan te maken. Wanneer alles op is, duurt het heel lang voordat de aanmaak van nieuwe energie weer op gang komt.

Daarom kun je na burn-out zo lang moe zijn. Het beschadigt ook je zenuwstelsel, wat de meeste hersteltijd nodig heeft. Hierdoor krijg je onder andere problemen met concentratie en prikkelverwerking en een laag (emotioneel) incasseringsvermogen.

Burn-out behandelen

De neiging bij burn-out is om ‘af te haken’ en alle activiteiten en contacten te mijden. Dit werkt echter averechts.

Behandeling van burn-out richt zich wel allereerst op begrijpen wat er gebeurd is, maar daarnaast vooral op het – met kleine passende stapjes – weer in beweging komen en blijven. Dit is persoonlijk maatwerk, waarbij het terugvinden van zin en plezier in wat je in je leven doet voorop staat. Een goed basisgevoel terugvinden helpt enorm bij het aanmaken van energie én bij het herstelproces.

De weg terug na een burn-out is weliswaar ‘een klus’, maar wel één die je niet gewoonweg ’terug’ brengt naar wat je al kende, maar één die je ‘verder’ kan brengen naar een voor jou meer zinvolle en bevredigende manier van functioneren: Vanuit jezelf.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust even contact met mij op.

Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, NVAGP en RBCZ

Neem contact op


Psycholoog Zutphen
Ervaringen van cliënten
De persoonlijk, praktische en doelgerichte aanpak van Guido waardeer ik zeer....
Psycholoog Zutphen
wordt gewaardeerd met 4.6 uit 5 sterren op basis van 8 reviews
Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top