Depressie

Psycholoog Zutphen bij depressie

Therapie bij depressie en depressieve klachten

Steeds meer mensen hebben depressieve klachten en/of gevoelens. De oorzaak van depressieve klachten is niet altijd duidelijk, maar wel belangrijk om te onderzoeken. Maar vooral is het van belang om een idee te krijgen van wat depressie is, wat het (met je) doet en hoe je je gedrag aan kunt passen zodat je weer ‘de baas wordt’ over je leven.

Een kenmerk van depressie is het gevoel dat je niet verder komt, dat je in kringetjes rond draait. Er gaat veel meer aandacht naar het verleden dan naar je toekomst. Je trekt je terug en voelt je moe, futloos, verdrietig, machteloos of boos. Vaak zijn er slaapklachten en een neiging om je levensritme richting middag of (late) avond te verschuiven.


Depressie

Hulp bij depressieve klachten

Bij depressieve klachten kijken we eerst naar waar ze ontstaan zijn, of een gebeurtenis aanleiding was en waarom je daarop reageert zoals je doet.

Je krijgt dan weer overzicht en bovendien kom je zo in contact met je eigen menselijkheid, wat meestal positieve gevoelens oproept omdat je jezelf (en anderen) meer gaat begrijpen. Gevoelens van zinloosheid, machteloosheid of onveiligheid komen in een ander licht te staan, wat je ruimte en energie geeft.

Weer van het leven genieten

Daarnaast helpt het om depressieve klachten te begrijpen. Je kunt dan de verlammende werking op je leven ombuigen, door weer stapsgewijs acties te plannen en levensritme en contact op te bouwen. Meestal lukt het dan om je te openen en een klein beetje van het leven te genieten, wat voor ieder mens onontbeerlijk is.

Behandeling bij depressieve klachten is dus enerzijds heel praktisch, anderzijds inhoudelijk en ook gericht op (jezelf) begrijpen.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust even contact met mij op.

Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, NVAGP en RBCZ

Neem contact op


Psycholoog Zutphen
Ervaringen van cliënten
De persoonlijk, praktische en doelgerichte aanpak van Guido waardeer ik zeer....
Psycholoog Zutphen
wordt gewaardeerd met 4.6 uit 5 sterren op basis van 8 reviews
Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top