Negatief zelfbeeld

Psycholoog Zutphen bij negatief zelfbeeld

Therapie bij een negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld ontstaat bijna altijd geleidelijk en in je jeugdjaren. Vaak zijn een gebrek aan waardering, aan steun en stimulans of ronduit verwaarlozing de oorzaak van deze verkeerde informatie over jezelf.

Wanneer je eenmaal een negatief zelfbeeld hebt en daarmee een lage eigenwaarde, is het je eigen gedrag wat je van een bijna voortdurende “self-fulfilling prophecy” voorziet: door weifelen, je kwetsbaar voelen en onzeker gedragen roep je (nog meer) negatieve feedback op. Dit bevestigt en versterkt je negatieve kijk op jouzelf.

Deze gedachte is daarom belangrijk: hoewel geen mens hetzelfde is als een ander zijn we in ons menszijn allemaal zowel gelijkwaardig als waardevol. Een negatieve kijk op jezelf is daarom niet meer en niet minder dan –een beeld-, een masker voor het wezenlijke in je, voor de mens die je eigenlijk bent.

Het leven daagt je uit om de werkelijke mens in je te onthullen, naar buiten te brengen.


Negatief Zelfbeeld

Je hebt het allemaal in je!

Het kan je helpen om (eventueel met hulp) te ontdekken hoe jouw negatieve plaatje van jou is ontstaan. Door het te begrijpen kun je het ‘pakken’, hanteren en stapsgewijs aanpassen naar een meer realistische kijk op jouw eigen en unieke mens-zijn.

Wanneer je dit doet komt bijna altijd ‘het gekwetste kind’ in jou tevoorschijn, wat angstig is, bang voor nog meer kwetsing. Je kunt je dan gaan realiseren dat je nu –groot en volwassen- bent en zélf dit kind kunt gaan helpen, juist omdat het beter verdient.

Het kan je helpen om eraan te denken hoe ondragelijk het is wanneer je nu als volwassene waarneemt dat een kind naar of onrechtvaardig behandeld wordt. Je voelt dan de impuls om in te grijpen, om het kind te helpen of te troosten. Deze impuls heb je nodig, maar dan voor ‘het kind in jou’.

Leer het kennen en leer dat ‘de volwassene in jou’ de kracht heeft om het kleine in je te helpen, het kracht te geven én er samen mee te werken. Je vindt dan tegelijkertijd de creativiteit en speelsheid die eigenlijk bij het kind in je hoort. Dit kan je leven enorm verlevendigen en verrijken. Je hebt het allemaal in je!

Als therapeut kan ik je daarbij helpen.

Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, NVAGP en RBCZ

Neem contact op


Psycholoog Zutphen
Ervaringen van cliënten
De persoonlijk, praktische en doelgerichte aanpak van Guido waardeer ik zeer....
Psycholoog Zutphen
wordt gewaardeerd met 4.6 uit 5 sterren op basis van 8 reviews
Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top