Posttraumatische stress-stoornis
Een posttraumatische stress-stoornis is relatief makkelijk herkenbaar en ook behandelbaar wanneer de oorzaak ligt in een duidelijke gebeurtenis.
Veel lastiger is omgaan met PTSS die ontstaan is door een situatie die bijvoorbeeld sluipenderwijs begon en die je normaal bent gaan vinden. Dit kan bijvoorbeeld in relaties die fijn beginnen, maar waarin onveiligheid en onvrijheid ongemerkt binnendringen, totdat het, soms na jaren, niet meer gaat.
Wanneer dit in de situatie van een gezin en daarmee in vroege levensfasen van de kindertijd gebeurt, is het heel lastig om te weten wat ‘normaal’ is voor degene die het overkomt. Een gezond vergelijk ontbreekt gewoonweg. Zodoende kan het gebeuren dat iemand uit een schijnbaar gewone situatie op een voor ‘de buitenwereld’ onbegrijpelijke wijze toch getraumatiseerd is.
Voel je je bijvoorbeeld altijd gespannen, angstig, kwetsbaar en onveilig, zeker bij anderen. Ervaar je flashbacks (plotselinge nare herinneringen) bij onverwachte gebeurtenissen, en heb je weinig eigenwaarde, dan is er kans dat je een verborgen vorm van PTSS hebt. Het is dan beslist raadzaam dat je hulp zoekt en dat je de tijd neemt om je te laten helpen.
EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is als behandelmethode bij ptss heel effectief, maar er zijn ook andere manieren. We bespreken samen wat het beste bij je past.
Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust even contact met mij op.
Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, BPHA en RBCZ
Meer over:
EMDR-therapieEMDR is een therapievorm die zeer effectief helpt bij ptss en trauma. |