Rouwverwerking

Rouwverwerking Zutphen

Rouwverwerking Zutphen

Bij leven hoort ook verlies. De moderne westerse mens vindt dit lastig toe te geven; erkennen dat niet alles beheerst of verzekerd kan worden. Wanneer je iets of iemand verliest voel je psychische pijn, verwarring en/of angst. Dit kan je heel emotioneel maken en je leven ontregelen.

Bij verlies kun je denken aan het sterven van een geliefd persoon, het verlies van werk en daarmee van inkomen en status. Of scheiding, relatiebreuk, het verlies van gezondheid, van een vertrouwd huisdier enzovoort.

Iedereen reageert op een eigen manier op verlies, maar altijd is er rouw en een (al dan niet verborgen, kort of langer) rouwproces. Hoe je rouwt wordt mede bepaald door hoe je omgeving reageert. Maar ook je aanleg en je levenservaringen bepalen hoe je door je rouwproces heen gaat. Verlies kan heel veel losmaken in een mens, zoveel dat het je overspoelt, waardoor je de noodzakelijke aansluiting op je gewone leven kwijt raakt. Het is dan nodig om ondersteuning te zoeken om verder te komen.


Rouwverwerking

Hulp bij jouw rouwproces

Verlies van wat zo gewoon en vertrouwd was, kan heel verwarrend zijn. Je krijgt ongevraagd een soort ‘reset’ op je levenspad. Het is vaak ook een confrontatie met de waarde van degene die of datgene wat je voortaan gaat missen. De hulp bij rouwverwerking richt zich er op om dit ‘in kaart te brengen’, want dat helpt bij de essentiële stap om verlies te aanvaarden.

Rouwen is namelijk inderdaad een proces, zelfs een organisch proces wat ‘vanzelf’ gaat. De ‘kunst’ van rouwen is dan ook om dit proces toe te laten, te leren vertrouwen. Er ontstaat dan weer openheid, waardoor je met respect en waardering terug kan kijken op degene/datgene wat je kwijt raakte. Dit maakt ruimte vrij om weer vooruit te gaan kijken naar wat je vanuit het leven tegemoet zal komen met nieuwe vervulling.

Naast hulp bij ‘het doen van een proces’ is rouwbegeleiding heel praktisch en gericht op zelfzorg. Dit betekent het ruimte geven aan emotie, het (blijven) verzorgen van contacten en activiteiten en wanneer het aan de orde is, het vormen van nieuwe toekomstbeelden. Een goed doorlopen rouwproces maakt je tot een rijker mens.

Heb jij hulp nodig bij je rouwverwerking? Neem dan gerust even contact met mij op.

Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, NVAGP en RBCZ

Neem contact op


Psycholoog Zutphen
Ervaringen van cliënten
De persoonlijk, praktische en doelgerichte aanpak van Guido waardeer ik zeer....
Psycholoog Zutphen
wordt gewaardeerd met 4.6 uit 5 sterren op basis van 8 reviews
Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top