Therapie bij seksverslaving
Seksverslaving is een actueel onderwerp omdat er nog nooit in de geschiedenis zoveel seksuele beelden beschikbaar zijn geweest zoals deze nu online te zien zijn. Er is al het nodige onderzoek geweest naar de impact ervan op seksgedrag en seksbeleving, maar het is daarmee niet veel duidelijker geworden.
Wel is duidelijk geworden dat wij als vrije westerse mensen nog steeds op zoek zijn naar een bij ons passende verhouding tussen seks en intimiteit. Het blijkt dat we na ‘de seksuele revolutie’ van de jaren ’60 niet zo vrij zijn geworden op het seksuele vlak als vermoed. Er is eerder een soort preutsheid ontstaan, waarnaast een soort stiekem gedrag in het omgaan met seks is gegroeid.
In de kern is verslavingsgedrag inwisselbaar omdat de kern van alle verslaving een probleem van ‘het ik’ is. De bevrediging van je behoeften is een fundamenteel gegeven in ons leven. Maar bij de verslaving is het behoeften bevredigend gedrag zelf jou de baas geworden. In dit geval op het vlak van seks.
Behoefte aan prikkels
Modern onderzoek laat zien dat het idee dat de mens een libido of een eigen ‘seks-drive’ heeft een misvatting is. In het boek: ‘Seks! – een leven lang leren-’ van Rik van Lunsen en Ellen Laan wordt dit heel goed uitgelegd.
Het komt er op neer dat ieder mens een behoefte aan prikkels heeft, die echter per mens verschilt en ook op heel verschillende gebieden tot uitdrukking kan komen.
Seks zoeken is echter géén zelfstandige behoefte zoals honger, dorst of de noodzaak om adem te halen. Wél valt het onder de behoeften aan prikkels en bevrediging/vervulling in de meest brede zin. Dit is echter het terrein van de psyche en psychologie en niet van het lichaam.
Wanneer je veel seksuele prikkels zoekt heb je dus een voorkeur aan prikkeling die op het seksuele gebied ligt.
Verslavingsgedrag op het gebied van seks
Vaak, maar niet altijd (!), ligt onder het intensief zoeken naar prikkels ‘een bodemloze put’ in de ziel verborgen. Je zoekt dan bevrediging, maar het komt niet aan, het vult niet.
Dit heeft meestal te maken met je vroege jeugdjaren en verstoring in de hechting/relatie met je ouders, met misbruik en/of geweld etc. Het kan daarom ook nodig zijn om, in professioneel gesprek, je levensloop te verkennen om dergelijke pijnpunten bloot te leggen.
Deze gaan bijna altijd samen met (al dan niet verborgen) gevoelens van angst en verwarring over wie je bent. In feite lukt het je door deze gevoelens onvoldoende om in relatie met jouzelf te komen. En juist dit is de voorwaarde voor relateren aan je partner en aan veel andere levensgebieden.
Verslavingsgedrag op het gebied van seks (en anderszins) kan ook ontstaan doordat er omstandigheden zijn waardoor gewoon gedrag uit de hand loopt.
Bij verslaving is het bijna altijd noodzakelijk om met een professional op het niveau van gedrag, voorlichting en afspraken werkelijk tot verandering te komen.
Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor therapie of relatietherapie? Neem dan gerust even contact met mij op.
Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, NVAGP en RBCZ