Stress

Psycholoog Zutphen bij stress

Gestrest?

Stress betekent niets anders dan ‘druk’. In spreektaal betekent het dat we (te veel) psychische druk ervaren en dat vinden we niet prettig. Als het lang duurt en meer is dan je aan kunt, kan het zelfs schadelijk zijn, ook voor je lichaam.

Toch hebben we een ‘prettige mate’ van stress nodig om goed te functioneren. Dit kan je bijvoorbeeld voelen als er iets van je verwacht wordt, als je aandacht krijgt, als je verliefd bent of een spannende film kijkt enzovoort.


Stress

Teveel stress

Als je teveel stress ervaart, merk je dat je prikkelbaar raakt, je slaapt vaak slechter, je kunt je slecht concentreren en misschien is ‘alles je teveel’. Je lichaam reageert hierop door meer of minder te ademen, je hart sneller te laten kloppen, met hoofdpijn, te gaan zweten.

Er zijn grote persoonlijke verschillen in wat iemand aan stress ‘kan hebben’; de een is gevoeliger dan de ander. Als je gevoelig bent, komt het je niet altijd uit om daar rekening mee te houden, bijvoorbeeld omdat je ‘nu eenmaal verder moet’.

Je kunt ook stress ervaren wanneer je werk of taken doet die eigenlijk niet bij je passen, of die teveel, te belastend voor je zijn. Kortom er zijn per persoon verschillende oorzaken waardoor (ook prettige) stress teveel kan worden. Aanleidingen kunnen zijn:

✓ spanningen in relaties
✓ werkdruk, of verveling in werk
✓ werk doen wat je niet ligt/wat je niet aan kunt
✓ perfectionisme en angst om te falen

✓ lawaaiige, onrustige, of onveilige omgeving
✓ je ver-/beoordeeld voelen
✓ verwachtingen (van jezelf en anderen) en sociale druk

✓ (te) veel onzekerheid
✓ machteloosheid
✓ gepest worden


Therapie bij stress klachten

Omdat iedereen bij het ervaren van stress zijn eigen maat en gevoeligheid heeft, is het belangrijk om jezelf daarin te leren kennen én respecteren.

Therapie bij stress is kijken naar hoe je stress kunt ‘reguleren’ en je eigen ‘maat’ leren vinden, maar daarnaast ook je gedrag leren kennen en begrijpen. Wat drijft je bijvoorbeeld om steeds weer die ene situatie op te zoeken, weer toe te geven, of teveel van jezelf te verwachten/vragen?

Er is een stuk zelfonderzoek nodig om jezelf sterker te maken in goed zelfmanagement. Daar hoor ook bij dat je in leert zien dat er (zeker in de moderne maatschappij) dingen zijn waar je niets aan kunt veranderen, waarbij een eigen en andere houding nodig is. Met deze ingrediënten is het mogelijk op een gezonde manier in het leven te staan. Naast (zelf)onderzoek is therapie bij stressklachten heel structurerend en praktisch. De bedoeling is tenslotte dat je belastbaarheid op orde komt.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust even contact met mij op.

Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, NVAGP en RBCZ

Neem contact op
10 tips bij stress:


Psycholoog Zutphen
Ervaringen van cliënten
De persoonlijk, praktische en doelgerichte aanpak van Guido waardeer ik zeer....
Psycholoog Zutphen
wordt gewaardeerd met 4.6 uit 5 sterren op basis van 8 reviews
Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top