Traumatherapie

Traumatherapie Zutphen

Trauma

Het woord Trauma komt uit het Grieks en betekent ‘wond’. In onze spreektaal bedoelen we dat we iets hebben meegemaakt, dat onze psyche niet meer ‘op eigen kracht’ kan genezen of verwerken, net als een fysieke wond die niet beter wordt.

Onze psyche (=ziel) heeft net als ons lichaam een eigen herstelvermogen, wat voortdurend actief is om onze psychische balans te bewaren. Dit lukt echter niet ‘van nature’ wanneer je té nare, heftige of grove dingen meemaakt. Uit zelfbescherming slaat daardoor iets in je psyche ‘op slot’ en je herstelvermogen kan er dan niet mee aan de slag.

De gebeurtenis gaat vervolgens ‘een eigen leven leiden’, wat je gewone leven verstoort of misschien zelfs onmogelijk maakt. Dit geeft bijvoorbeeld een ‘Post Traumatische Stress Stoornis’, wat betekent dat je vooral achteraf merkt hoe de traumatische gebeurtenis je geraakt heeft. De beelden en de bijbehorende angst laten je niet los en gaan je gedrag en leven bepalen.

Voorbeelden van traumatische gebeurtenissen of situaties: pesten, seksueel misbruik, verwaarlozing, oorlog- of crisissituaties, mishandeling of ongevallen.


Traumatherapie

Behandeling bij trauma’s

Ik heb gewerkt met cliënten met (meer dan) alle genoemde trauma ervaringen. Ik heb ontdekt dat iedereen op zijn eigen manier reageert, waardoor therapie bij trauma’s en PTSS volstrekt persoonlijk is.

Heel belangrijk is enerzijds (op een veilige en rustige manier!) onder ogen te zien wat er gebeurd is, anderzijds om het te gaan begrijpen, te ‘kunnen plaatsten’. Meestal is ook praktische aandacht nodig om je leven weer ‘op de rit te krijgen’ en los te komen van de bij trauma horende angst(en).

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is als behandelmethode bij trauma heel effectief, maar er zijn ook andere manieren om angsten en psychische pijn ‘te doven’. We bespreken samen wat het beste bij je past. Aanvullend helpen onder andere ontspanning- en ademoefeningen, meditatie, en beweging.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust even contact met mij op.

Guido Smeding
Geregistreerd bij de NVPA, NVAGP en RBCZ

Neem contact op
Meer over:

EMDR-therapie

EMDR-therapie

EMDR is een therapievorm die zeer effectief helpt bij angsten, fobieën en de gevolgen van trauma’s.

EMDR-therapie >>


Psycholoog Zutphen
Ervaringen van cliënten
De persoonlijk, praktische en doelgerichte aanpak van Guido waardeer ik zeer....
Psycholoog Zutphen
wordt gewaardeerd met 4.6 uit 5 sterren op basis van 8 reviews
Aangesloten bij:

Therapiepsycholoog.com Relatietherapeuten.net
Top